Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nagy érzelmi válságok újrakezdésre sarkallnak

2011.03.20

Mindannyiunk életében adódhatnak olyan kiszámíthatatlan, nemkívánatos helyzetek, amelyekből nehéz megtalálni a kivezető utat. Idegen segítség nélkül sokszor nem is sikerül. Súlyosabb betegség, válás, egy családtag vagy kedves barát elvesztése, munkahelyünk megszűnése, de még egy kényszerű lakóhely változtatás is olyan mély lelki válságot idézhet elő bennünk, hogy kétségbeesésünkben, csüggedésünkben képtelenek vagyunk azonnal alkalmazkodni az új körülményekhez.


A főnix-jelenség

Bár az ilyen válsághelyzetek valóban embert próbálóak, van jó oldaluk is. Ugyanis rákényszerítenek bennünket arra, hogy mélyen magunkba nézzünk, hogy meghalljuk azt a bizonyos belső hangot. A krízishelyzetek hozzásegítenek a tisztánlátáshoz, lehetővé teszik, hogy ledobjuk felesleges nyűgeinket és átgondoltabban folytassuk életünket. A krízisek lelkileg és testileg egyaránt megviselnek bennünket, ám esélyt adnak arra, hogy életünket jó irányba fordítsuk. A pszichológia ezt a jelenséget az antik mondák önmagát elégető, majd hamvaiból újjászülető, az állhatatosságot és a megújulást jelképező, halhatatlan madara után főnix-jelenségnek nevezi.


Ha kiöntjük a szívünket, megoldhatjuk a problémát


Nem könnyű Münchhausen báró módjára, saját hajunknál fogva kirángatni magunkat az elkeseredés és a csüggedés mocsarából, de van néhány alapvető szabály, amelyek megtartásával elkerülhető. hogy végleg elnyeljen bennünket a negatív érzelmek örvénye.Semmiképp ne zárkózzunk be, ne forduljunk önmagunkba, inkább keressünk barátokat, akiknek kiönthetjük a szívünket. Sem az alkohol, sem tabletták nem segítenek megoldani gondjainkat. Készítsünk mérleget érzelmeinkről, és próbáljuk megfogalmazni, mit akarunk. Fontos, hogy megpróbáljunk pozitív módon gondolkodni, még akkor is, ha ez az adott helyzetben lehetetlennek látszik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó képArchívum

Naptár
<< November / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 120924
Hónap: 4419
Nap: 145